Underställ för barn

När man har barn lär man sig snabbt hur viktigt det är att klä på barnet plagg som både är funktionella, hållbara och varma. Ett barn som fryser kommer varken kunna leka ordentligt eller vara på speciellt gott humör och det kan bli frustrerande både för barnet och för föräldrarna. Ett plagg som bör finnas i varje barns garderob är ett eller flera underställ. Det här är ett plagg som snabbt blir räddningen både under sommaren och vintern. Med underställ i garderoben kan man enkelt anpassa klädseln efter vädret och på så sätt säkerställa att ens barn inte behöver vara kall. Det finns många olika typer av underställ att välja mellan och precis som med andra barnkläder kan det kännas svårt att veta vilket som är det smartaste valet. Det finns dock några saker man kan utgå från som gör det enklare att välja just den modell som passar allra bäst.

Vad ska man tänka på?

Eftersom de allra minsta barnen inte själva kan säga till när de har för varmt eller för kallt är det viktigt att man är noga med att välja rätt typ av underställ. Hos Vårdguiden kan man på nätet hitt praktiska råd om barns kläder som kan vara till stor hjälp ifall man är fundersam på vilka plagg som är mest ändamålsenliga. Något som alltid är viktigt är att välja kläder som ger barnet rörelsefrihet. Man ska alltså se till att ha ett underställ som inte blir för bökigt eller obekvämt. Det kan också vara klokt att välja ett underställ i naturmaterial istället för i syntetiska material då naturmaterial andas mycket bättre. Det innebär att ett underställ i till exempel bomull både släpper ut onödig värme och isolerar värmen som behövs bättre än ett syntetiskt plagg gör. En annan fördel med naturmaterial är att de är lättare att hålla rena och fria från dålig lukt medan syntetiska material suger åt sig lukt. Trots att man tvättar dem finns det en risk för att den dåliga lukten fastnar i textilerna.

När behöver man använda underställ?

Ett underställ används vanligtvis som ett extra lager under till exempel en overall eller under täckbyxorna. Det är de användningsområden som de flesta är bekanta med sedan innan, men underställ kan också vara praktiska under ett flertal andra tillfällen. Ska barnet till exempel gå på ett maskeradkalas och har valt ut en fin kostym åt sig från partykungen.se kan det vara smart att låta barnet ha ett underställ under själva kostymen så hen inte börjar frysa. In sådana situationer kan man med fördel välja en modell som är något tunnare så den inte påverkar hur klädseln sitter på kroppen. Underställ kan man klä på sina barn både på vintern och sommaren, det enda man behöver tänka på är att anpassa materialet och tjockleken efter årstiden. På sommaren är det större risk att ett underställ av ull blir på tok för varmt, medan ett sådant kan fungera alldeles utmärkt under det kyligare halvåret.