Tjäna pengar till klasskassan eller laget

När barnen når skolåldern är det vanligt att klassen vill göra något gemensamt utanför skoltid. På många klassmöten pratas det en hel del om vilka resor eller aktiviteter barnen vill göra tillsammans. Men för att ha råd med det behöver de få in en summa pengar till klasskassan. Andra gånger då barn och ungdomar kan behöva få in pengar är om de spelar en lagsport och laget behöver nya kläder. Då kan det vara en bra idé att få in pengar så de kan köpa nya träningskläder. Det finns många bra sätt att tjäna pengar till laget eller till klassen och i det här inlägget har vi samlat några tips.

Baka

Ett bra sätt att tjäna pengar till klassen eller till laget är genom att sälja bakverk. Barnen kan då sätta upp ett tillfälligt marknadsstånd utanför mataffären, om de har tillstånd för det, och sälja olika bakverk de bakat själva och låta alla insamlade pengar gå till deras gemensamma kassa. De kan också sälja bakverk vid skolan eller gå runt i sitt bostadsområde och prova lyckan på det sättet.

Samla pant

Att samla pant är inte bara bra för kassan. Det är också bra för miljön. Förutom att barnen kan samla ihop pant på egen hand kan de även fråga sina familjer och bekanta om de kan få panta deras flaskor och burkar och låta pengarna gå till kassan. Det kan också vara en bra idé att plocka pant från naturen eller gå runt i bostadsområdet och fråga om de kan få ta panten. Många kommer tacksamt att ge bort panten till barnen eftersom att gå och panta både tar tid och energi.

Loppis

Ett annat bra sätt för klassen eller laget att samla ihop pengar till kassan är genom att ha en loppmarknad. De kan hyra ett eller flera bord på en loppmarknad eller ha en loppmarknad vid skolan. På en loppmarknad säljer man sina gamla saker och kläder. Det är vanligt att man säljer kläder som barnen har vuxit ur. Att sälja saker man inte har användning av är ett bra sätt för barnen att få ett hållbarhetstänk redan från tidig ålder. Dessutom är det bara bra att familjerna blir av med saker de inte använder och låter vinsten gå till klassens eller lagets kassa.

Tjänster

Förutom att de kan sälja saker eller samla pant så kan de även få betalt mot att de gör olika hushållstjänster. Barnen kan till exempel få en liten summa mot att de tar hand om disken, dammsuger eller klipper grannens gräsmatta.

Företag

Sist men inte minst så finns det ett flertal olika företag som har nischat in sig på att ta fram produkter som skolklasser, föreningar och lag säljer åt dem där stora delar av vinsten går till kassan. De kan sälja ätbara saker som godis, kakor, korv, ost eller, saffran eller kaffe. De kan också sälja andra saker. Till exempel ljus, strumpor och blommor.