Barnkalas med maskeradtema

Är det dags att ställa till med kalas? Vad roligt! Att anordna ett barnkalas är tidskrävande, men också en väldigt rolig uppgift som ger möjlighet till mycket frihet i planerandet. Barn är relativt enkla att underhålla och behöver inte så mycket för att de ska kunna ha roligt tillsammans och få ett bra kalas, men visst kan det vara kul att spexa till det lite extra.

Ett sätt att skapa ett roligt kalas (och även med en liten budget) är att anordna ett kalas med tema där barnen får klä ut sig. Antingen kan temat vara fri klädsel, vilket betyder att barnen får klä ut sig till vad de vill, eller så kan ni t.ex. bestämma ett läskigt tema, prinsess- och prinstema, Disney-tema eller vad helst som barnet önskar. Det som är bra med denna typ av barnkalas är att kalaset börjar långt innan gästerna kommit och är på plats. Kläder till barnet ska fixas och man kanske även vill sminka sig för att hamna i karaktär så mycket som möjligt.

Tips på olika tema

Prinsar och prinsessor – Är det ett kungligt barnkalas som ska äga rum? Kul! Låt barnen klä ut sig till prinsar och prinsessor och använd även dekorationer som hör temat till. Det kan t.ex. vara tallrikar med motiv av kungakronor eller extra mycket glittriga konfetti och serpentiner. Dekorationerna är en del av temat, så ös på!

Spöktema – Att klä ut sig till något läskigt är inte bara roligt på halloween, utan detta kan man som barn vilja göra flera gånger om året. Skicka ut en spöklig inbjudan och uppmuntra gästerna till att vara sin absoluta favoritkaraktär med extra skräck, t.ex. spöke, varulv, häxa eller dinosaurie. Vill du få till temat ordentligt så satsa på “spök”-mat. Det kan t.ex. vara korvar med ett mandelflarn högst upp som agerar som fingrar eller varför inte läskig blod-bål gjord på jordgubbssaft?

Disney-tema – Majoriteten av alla barn har sett en och en annan Disney-film. Ha ett blandat sagotema där alla får klä ut sig till den bästa karaktären. När det kommer till Disney finns det så otroligt mycket att välja mellan och barnen har större valmöjligheter att få bestämma själv.

Djungel och djur – Att klä ut sig till ett djur är väldigt populärt hos barn och vad passar då bättre än ett barnkalas med djungeltema. Dekorera hemmet eller lokalen med plastväxter, gröna ballonger, serpentiner som får agera lianer och ta in natur utifrån i form av kottar, grenar eller mossa. Även här kan maten anpassas till temat. Gör kakor i form av tigrar och satsa på härliga frukter och bär.

Vilket tema som passar dig och ditt barn bäst är väldigt individuellt. Prata med ditt barn och lyssna på vilket tema som känns mest lockande. Visst kan det vara kul att bestämma själv, men det är trots allt ditt barns födelsedag och inte din egen.